Categories
Kajakbygge

Grönlandspaddlar

Paddel nummer 1. Tillverkad av furu av tre st ihoplimmade bitar.
Paddel nummer 2. Av gran, lärk och teak. Limmad.
Paddel nummer 2. Hyvlat blad.
Categories
Kajakbygge

Primiärtur

Nu blev det dags för en första tur med kajaken. Sits och fotstöd är monterade. Manöverdon för fenan är också klart.
Väder växlande sol och regnskurar. Ca 5 m/s sydvästlig vind.
Med fenan uppe kändes kajaken lättsvängd i låg fart och mer kursstabil i marschfart. Dock något lovgirig. Med fenan nere blev det väldigt stor kursstabilitet. Det gick nästan inte att svänga ! Det ska bli roligt att paddla i lite grövre sjö.

Vid kajakklubben Eskimås klubbstuga på Långö

Här syns sitsen som kan flyttas stegvis i långskeppsled. För att manövrera fenan flyttar man gummistroppen till den ena eller andra änden av handtaget.
På öppet hus hos Litorina folkögsskolas båtbyggarlinje visade jag kajaken.
Categories
Kajakbygge

Detaljer

Nu är det dags att fixa lite detaljer och utrustning på kajaken. Sits, fotstöd, ryggstöd, manöverdon för akterskäddan, fånglina, låsmekanism för lastlucka mm.

Sitsen

Hur ska man tillverka en sits med bra form ? Inte så lätt i trä med konvexa och konkava kurvor. Jag kopierade formen på en gammal träsits i formpressad faner (tack för lånet Janne) genom att såga ut små fyrkanter och limmade ihop dem i den gamla sitsen. Med plast under för att inte förstöra originalet. Virke teak och al.

Här ser man den nya sittytan som ligger i den gamla sitsen. Vidare kommer att utföras: Slipning och plastning med epoxi/glasfiberväv på översidan sedan sammalunda på undersidan. Ev breddning med list runtom på utsidan. Därefter bygge av underställ mot skrovet.

Categories
Kajakbygge

Ihopmontering

 

Foto 20190112.

Nu är det äntligen dags att montera ihop skrovet och däcket med varandra. En milstolpe i projektet. Planen är att fixera dem mot varandra så gott det går  med hjälp av spännband runt om och lite stöttor på insidan där det behövs. Delarna är ju som två kupoler som ska mötas och bilda rund tvär-profil. Sedan plastas de ihop på insidan så mycket man kommer åt, I stävarna når man inte men på förskeppet har man nytta av lastluckan.  Därefter läggs en glasfiberremsa på utsidan. Vid båda stävarna behövde däcket smalnas av lite för att passa ihop med skrovet. Lite oklart varför.

Före …
och efter ihopmontering och plastning på insidan
Skarven efter lite slipning. Kommer att se bättre ut efter den avslutande strykningen med UV-lack.
Stävarna ska bygga klara. En bit lärk som går ut lite på däcket.

 

 

Categories
Kajakbygge

Roderskäddan provmonteras

Vajrar monterade. Skäddan kommer att vara löstagbar tack vare det avlånga uttaget som axeln går i. Vajrarna är bromsvajrar för cykel.

Här ser man röret som vajrarna går i fram till sittbrunnen. Det är ett vanligt elektriker-rör som böjts till.

Categories
Kajakbygge

Sittbrunnssargen

Sargen är av modell stor så att man kan sitta med böjda ben och ha knäna ovanför sargkanten. På grönländska kajaker är det annars vanligt med mindre sittbrunn och att man då sitter med raka ben under däcket.

Sargen gör jag i två delar. Första delen är här ditsatt och plastad ihop med däcket på utsidan. Sedan ska en horisontell del sättas uppe på.

Categories
Kajakbygge

Däcket

Lastluckan på fördäcket är utsågad.

Akterdäcket dekorerat med en kompass. Mönstret är bränt in med värmepistol.

Och fördäcket med ‘Vegvisir’. Så navigationen borde inte bli något problem när man är ute på tur.

Här är däcket plastat med glasfiber och epoxi på insidan.

Ämnen till sargen.

Provisoriskt monterade i en form. Ca 100 st. De är gjorda av samma ribbor som skrov och däck. Överkanten kommer att vara av massiv lärk.

Hela däcket lagt.

Nu är akterdäckets ribbor lagda. Lite justeringar av höjder på vissa ställen behöver göras för att minska behovet av slipning. Vid sittbrunnen är det lite knepigt att få en smidig linje.

Ribborna har lagts en i taget på omväxlande sidor så det blev ett zick-zack mönster i mitten.

Categories
Kajakbygge

Skäddan kommer till

Skäddan (fenan) är till för att förbättra kursstabiliteten vid olika vind och vågor.  Den är höj-och sänkbar med hjälp av linor som dras fram till sittbrunnen. Skäddan kan inte svänga i sidled som ett roder kan.

På bilden syns den lilla lådan som skäddan finns i uppfällt läge.  Viktigt att det blir tätt mot skrovet så att vatten inte kommer in där.

Mall av fenan visar hur det kommer att bli i nerfällt läge.

Skrovet är plastat med glasfiberarmerad epoxi på båda sidor. Nu ska däcket byggas och här är mallarna tillsågade. Det görs på samma sätt om skrovet: Uppbyggnad med granribbor 5*21 mm som häftas fast i mallarna och i varandra. Därefter plastning innan skrov och däck sätts ihop.

Skäddan lackad.

Categories
Kajakbygge

Skrovet lyfts av jiggen

20180826
Just nu är skrovet byggt av ribbor och plastat med glasfiber och epoxi på utsidan.
För första gången är skrovet avlyft från jiggen. Man blir förvånad hur lite detta väger.

Bordläggningen är av gran och stävarna är av lärk


Dekorationslist målad i överkanten.

 

Categories
Kajakbygge

Kajak

Grönländsk modell.
Skrov och däck av träribbor och epoxi. Träslag gran.
Här är lite fakta om mitt kajakbygge.
Modellen heter Nanoq och ritningar har jag skickat efter från www.thomassondesign.com. Man fick ritningar i skala 1:1 för alla tvärskeppssektioner och vissa detaljer som tex stävar samt en detaljerad byggbeskrivning. Sjöegenskaperna vet jag inte så mycket om men jag skulle tro att den är stabilare än min VKV101 men inte lika snabb. Men det återstår att se när den kommer i sjön. Jag valde denna modellen för den var snygg och såg rolig ut att bygga. Byggmetoden är att man gör ett skrov av träribbor och plastar med epoxi på både in-och utsida. Det blir starkt och snyggt.
Längd 546/425 cm (total/kvl)
Bredd 52/49 cm (total/kvl)